Pismo and Wifi

WallstreetII

By far one of my favorite Apple products, is the G3/400 Powerbook, popularly known by it’s codename “Pismo”. This has been and will be, my favorite laptop for a long time to come. Ergonomic to use and exceptionally stylish, Apple really where on the ball when they came up with this product. Which is probably why you can still find people using them even today, be it for writing or browsing. A life spanning 13 years certainly isn’t bad for any electronic device.

In recent months the Pismo has been showing it`s age, as a recent router upgrade from Virgin media, caused my wifi to stop working. Fiddling with it as i might, I could not figure out why it had suddenly stopped working. The router was set up with WPA-auto encryption. Running OS X 10.4 “Tiger”, which is the last operating system available for the Pismo and also brings WPA encryption support.

Sure enough when I set the router to WPA I had internet once more.  So something was certainly a foot. Why when set to WPA-auto, did backwards compatibility cease, when it was designed to offer support to legacy devices.

Now as I mentioned before I had recently received a new Netgear modem/router from Virgin media. Retiring the old Linksys WRT300n, which had formerly been the workhorse behind our home network. If you do a quick search online, you’ll find that customers are finding their Virgin media Superhub’s anything but super. With it appearing that Virginmedia have intentionally dumbed down the firmware, much to the annoyance of the more seasoned user.

One of the features of the Netgear router is “Push ‘N’ Connect” WPS (Wi-Fi Protected  System). Introduced in 2007, this featured offers a quick an easy method of setting up a secure wireless network.  How ever as recently as 2011, it was found to be easier to bypass. Many new router/modems comes with WPS enabled by default and it is recommended you disabled to feature. WPA2 continues to be the best encryption method for the vast majority of homes networks.

I offer this advice now, after discovering the fault with my Pismo / Wi-Fi setup was indeed the WPS feature of my Superhub. Disabled WPS instantly solved my connection issues.

 

 

 

 

 

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s